BlueWine

W pierwszej części przedstawiliśmy kilka rekomendacji orzeźwiających win, które doskonale sprawdzą się podczas gorących dni. Jednak wakacyjny upał nie oznacza, że musimy szukać za wszelką cenę ochłody. Często czas wakacji otwiera nam nowe możliwości do relaksu w plenerze, balkonie, czy podczas spotkań ze znajomymi w ogrodzie. I właśnie dla takich chwil warto sięgać po wina, które będą odpowiednie ze względu na okoliczności. Dlatego przygotowaliśmy trzy sprawdzone propozycje czerwonych win na lato odpowiadające na Wasze potrzeby w danej sytuacji.

Jakie wino wybrać na lato?

Wino na grilla lub ognisko

W zależności od potraw, które znajdą się na ruszcie podczas grillowania czy na ognisku, możemy dobrać do nich pasujące wino – tak brzmiałaby nasza odpowiedź gdybyśmy chcieli w odpowiedni sposób sparować wino z jedzeniem. Jednak istnieją wina „wytrychy”, które odnajdą się w akompaniamencie wielu dań, ale także będą na tyle uniwersalne, aby trafić w gusta szerokiej grupy osób. Stąd nasza propozycja czerwonego wina ze szczepu tannat, które swoją koncentracją, szczodrą taniną, delikatną owcowością powinno być dobrym wyborem od tak do kieliszka, jak i będzie miłym przedłużeniem smaku potraw z grilla/ogniska.

W winie Cicchiti Tannat dominują aromaty wiśni, czereśni z odrobiną słodkich przypraw, a także akcentem owoców leśnych. W ustach, mimo 14% alkoholu, jest umiarkowanie skoncentrowane, z miękką taniną oraz lekko pikantnym finiszem. Z racji rocznika (2013) jest bardzo subtelne, gładkie. Doskonale ułożyło się w butelce.

Świetne saute, ale także w towarzystwie szaszłyków wieprzowych, karkówki, jak i również grillowanego czerwonego mięsa, w szczególności steka z polędwicy.

Cicchitti Tannat 0,75l
Obecnie tannat produkowany jest najczęściej w Ameryce Południowej - szczególnie w Urugwaju i Argentynie.

Wino na spotkanie w ogrodzie

W tak przyjemnej sytuacji jaką jest spotkanie ze znajomymi w ogrodzie, warto sięgnąć po niezobowiązujące wino i najlepiej o większej pojemności. Oczywiście główną zaletą wina o rozmiarze, choćby magnum jest to… że prawdopodobnie na dłużej starczy – choć to bardzo umowny scenariusz. Kolejnym plusem, jest fakt, że takie wina z reguły smakują lepiej. Dlaczego? Otóż wina w butelkach o większych pojemnościach lepiej w niej dojrzewają i poddane są tzw. pożądanej oksydacji, czyli procesowi kontrolowanego i świadomego utleniania wina,  zachowując przy tym wszystkie jego cechy, ale w łagodniejszej wersji. Na przykład w przypadku dojrzewania win czerwonych w butelce magnum tanina staje się z biegiem czasu mniej szorstka.

W swojej ofercie mamy kilka butelek magnum, ale z przyjęciem ogrodowym kojarzy nam się delikatne tempranillo, któremu towarzyszy aura hiszpańskiej sjesty.
Proponujemy Castillo Murviedro, które charakteryzuje się aromatami łączącymi w sobie zarówno owoce pestkowe (wiśnie, czereśnie), jak i owoce leśne, z dominującym akcentem żurawiny. W ustach dość skoncentrowane i okrągłe, z delikatną taniną i ziołowym akcentem na finiszu.

Będzie miłym uzupełnieniem wieczoru w ogrodzie, a także świetnie sprawdzi się z daniami z wieprzowiny, szczególnie z szaszłykiem oraz karkówką, a także będzie stanowić przyjemny kontrast dla choćby pieczonego bakłażana lub sera manchego.

Winnica Turnau Solaris, owocowy, świeży, orzeźwiający - po prostu idealny na lato.

Czerwone wino tarasowo-balkonowe

Wszyscy wiemy jak przyjemny bywa letni relaks na balkonie czy na tarasie. Szczególnie miły staje się, gdy możemy odpoczywać z dobrym winem w dłoni. Często jednak, szczególnie gdy odwiedzają nas znajomi, stajemy przed dylematem jaką butelkę otworzyć. I tak jak wcześniej wspominaliśmy istnieją, mimo różnych poglądów, wina na tyle uniwersalne, które pozwolą na celniejsze wpasowanie się w wiele gustów. Jedenym z nich jest hiszpańskie wino Pasas Monastrell. Znajdziecie w nim dużo owocowości, szczególnie wiśni, czereśni, która jest przełamana nutami owoców leśnych, w tym jeżyny, z odrobiną słodkich przypraw. W ustach, jest umiarkowanie skoncentrowane, z owocową taniną i słodyczą. Można określić je jako delikatnie wytrawne lub półwytrawne.

Doskonałe zarówno dla osób lubiących w winie większą wytrawność jak i lekką słodycz. Także będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek, szczególnie hiszpańskich serów, czy wędlin.

Monastrell nazywany, nie bez przyczyny, "hiszpańskim primitivo". Zawdzięcza to określenie swojej charakterystyce oraz delikatnie słodkiemu finiszowi.
Dodaj komentarz
Koszyk close