Wino na grilla lub ognisko
W zależności od potraw, które znajdą się na ruszcie podczas grillowania czy na ognisku, możemy dobrać do nich pasujące wino – tak brzmiałaby nasza odpowiedź gdybyśmy chcieli w odpowiedni sposób sparować wino z jedzeniem. Jednak istnieją wina „wytrychy”, które odnajdą się w akompaniamencie wielu dań, ale także będą na tyle uniwersalne, aby trafić w gusta szerokiej grupy osób. Stąd nasza propozycja czerwonego wina ze szczepu tannat, które swoją koncentracją, szczodrą taniną, delikatną owcowością powinno być dobrym wyborem od tak do kieliszka, jak i będzie miłym przedłużeniem smaku potraw z grilla/ogniska.
W winie Cicchiti Tannat dominują aromaty wiśni, czereśni z odrobiną słodkich przypraw, a także akcentem owoców leśnych. W ustach, mimo 14% alkoholu, jest umiarkowanie skoncentrowane, z miękką taniną oraz lekko pikantnym finiszem. Z racji rocznika (2013) jest bardzo subtelne, gładkie. Doskonale ułożyło się w butelce.
Świetne saute, ale także w towarzystwie szaszłyków wieprzowych, karkówki, jak i również grillowanego czerwonego mięsa, w szczególności steka z polędwicy.
Wino na spotkanie w ogrodzie
W tak przyjemnej sytuacji jaką jest spotkanie ze znajomymi w ogrodzie, warto sięgnąć po niezobowiązujące wino i najlepiej o większej pojemności. Oczywiście główną zaletą wina o rozmiarze, choćby magnum jest to… że prawdopodobnie na dłużej starczy – choć to bardzo umowny scenariusz. Kolejnym plusem, jest fakt, że takie wina z reguły smakują lepiej. Dlaczego? Otóż wina w butelkach o większych pojemnościach lepiej w niej dojrzewają i poddane są tzw. pożądanej oksydacji, czyli procesowi kontrolowanego i świadomego utleniania wina, zachowując przy tym wszystkie jego cechy, ale w łagodniejszej wersji. Na przykład w przypadku dojrzewania win czerwonych w butelce magnum tanina staje się z biegiem czasu mniej szorstka.
W swojej ofercie mamy kilka butelek magnum, ale z przyjęciem ogrodowym kojarzy nam się delikatne tempranillo, któremu towarzyszy aura hiszpańskiej sjesty.
Proponujemy Castillo Murviedro, które charakteryzuje się aromatami łączącymi w sobie zarówno owoce pestkowe (wiśnie, czereśnie), jak i owoce leśne, z dominującym akcentem żurawiny. W ustach dość skoncentrowane i okrągłe, z delikatną taniną i ziołowym akcentem na finiszu.
Będzie miłym uzupełnieniem wieczoru w ogrodzie, a także świetnie sprawdzi się z daniami z wieprzowiny, szczególnie z szaszłykiem oraz karkówką, a także będzie stanowić przyjemny kontrast dla choćby pieczonego bakłażana lub sera manchego.
Czerwone wino tarasowo-balkonowe
Wszyscy wiemy jak przyjemny bywa letni relaks na balkonie czy na tarasie. Szczególnie miły staje się, gdy możemy odpoczywać z dobrym winem w dłoni. Często jednak, szczególnie gdy odwiedzają nas znajomi, stajemy przed dylematem jaką butelkę otworzyć. I tak jak wcześniej wspominaliśmy istnieją, mimo różnych poglądów, wina na tyle uniwersalne, które pozwolą na celniejsze wpasowanie się w wiele gustów. Jedenym z nich jest hiszpańskie wino Pasas Monastrell. Znajdziecie w nim dużo owocowości, szczególnie wiśni, czereśni, która jest przełamana nutami owoców leśnych, w tym jeżyny, z odrobiną słodkich przypraw. W ustach, jest umiarkowanie skoncentrowane, z owocową taniną i słodyczą. Można określić je jako delikatnie wytrawne lub półwytrawne.
Doskonałe zarówno dla osób lubiących w winie większą wytrawność jak i lekką słodycz. Także będzie świetnym uzupełnieniem przekąsek, szczególnie hiszpańskich serów, czy wędlin.