BlueWine

Wyświetlanie jednego wyniku

Marselan to czerwona odmiana winorośli, stworzona w wyniku krzyżówki między Cabernet Sauvignon a Grenache. Szczep ten został po raz pierwszy wyhodowany we Francji w 1961 roku przez naukowców z INRA (Institut National de la Recherche Agronomique).

Marselan to stosunkowo młody szczep, który powstał w celu połączenia cech dwóch popularnych odmian, Cabernet Sauvignon i Grenache. Jego nazwa pochodzi od pierwszych trzech liter nazwy obu odmian macierzystych.

Wina charakteryzują się intensywnym kolorem, zazwyczaj rubinowym do ciemnoczerwonego. Posiada solidną strukturę taninową, co czyni je odpowiednimi do dłuższego dojrzewania. Aromaty i smaki Marselana są zróżnicowane, obejmujące owoce czarne, jak czarna porzeczka i śliwki, oraz nuty przyprawowe i ziołowe.

Szczególnie popularny w regionach Languedoc i Prowansji we Francji, zdobywa również uznanie w innych częściach świata, w tym w niektórych regionach w Hiszpanii, Australii i Chinach.

Marselan znalazł swoje miejsce zarówno w winach jednocepkowych, jak i jako składnik kupażu, dodając strukturę i kompleksowość innym odmianom. To wszechstronny szczep, który jest doceniany zarówno przez winiarzy, jak i konsumentów, za swoją zdolność do dostosowywania się do różnych warunków klimatycznych i produkcji winiarskich.

Koszyk close