Klasyfikacja jakościowa win - Stołowe i regionalne:
Wina Stołowe
Są to wina najniższej jakości, zwykle proste wina o nierozbudowanym smaku przy produkcji, których nie ma znaczenia, skąd pochodzą grona i jaka jest wydajność winnicy z hektara. Producent nie musi wymieniać szczepów ani żadnych informacji na butelce poza zawartością alkoholu i właściwego dla konkretnego języka na „wino stołowe”:
Wina stołowe
„vin de table” – francuskie,
„vino da tavola” – włoskie,„vino de mesa” – hiszpańskie,
„vinho de mesa” – portugalskie,
„Tafelwein” – niemieckie, austriackie,
„Asztali” – węgierskie wina stołowe,
„table wine” – kraje anglojęzyczne
Zwykle są to wina proste, płaskie i tanie. Są one przeznaczone do codziennego spożycia. Aczkolwiek tak jak w wypadku win jakościowych wśród takich win znajdują się perełki, jak np. Aldeia Saloia.
Jakiś czas temu był jeden wyjątek wśród win stołowych, wina bardzo drodze i bardzo wybitne. Na przełomie lat 60 i 70., kiedy powstały supertoskany, były one najdroższymi i najznamienitszymi winami stołowymi na świecie.
Kiedy winiarz postanawiał „wyłamać się” z zasad apelacji, nie miał prawa robić win z określeniem DOC., co powodowało, że wina automatycznie stawało się winem stołowym, w najlepszym przypadku winem regionalnym
„Vin de pays” – na winach francuskich (pays = region);
„IGP (do niedawna IGT)” – dla win włoskich, a oznacza to Indicazione geografica protetta, czyli wino o określonym miejscu pochodzenia;
„Landwein” lub „QbA” (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) – dla win niemieckich; nazwa oznacza, że jest to wino jakościowe pochodzące z określonego obszaru upraw;
„Vino de la Tierra” – w Hiszpanii, czyli wino pochodzące z konkretnego regionu, konkretnej ziemi,
„Vinho regional” – w Portugalii, jak wyżej
„Pecsenye bor” – na Węgrzech; dosłownie oznacza „wino do smażonego mięsa” i odpowiada winom niemieckim, czy austriackim klasy landwein
Wina regionalne:
Są to wina pochodzące z konkretnego regionu, ale z różnych powodów nie mogą posiąść apelacji. Aby wino dostało określenie regionalnego, winnica musi znajdować się w obrębie regionu. Najczęściej powodem „nieapelacyjności” jest wykorzystywanie szczepów niedopuszczonych przez apelację.
Np. winnica produkuje wino tylko z merlota, a apelacja nie zezwala na wina z czystego merlota – wówczas wino zyskuje oznaczenie wina regionalnego

Wina Apelacyjne/jakościowe
Są to wina spełniające normy obowiązujące w danej apelacji, dotyczą uprawy winorośli, bardzo ściśle określonego miejsca upraw, konkretnych odmian, z których można robić wino, wydajności z hektara, nasadzeń i sposobu winifikacji. Tak prezentuje się klasyfikacja jakościowa win według kraju pochodzenia:
Francja
AOC (Appellation d’origine contrôlée) – czyli oznaczenie w klasyfikacji wina, którego obecność na etykiecie gwarantuje pochodzenie wina z obszaru bardzo ściśle określoego i gwarantuje, że normy obowiązujące w tym regionie i apelacji są spełnione. Co ciekawe, we francuskich apelacjach oprócz wyżej wymienionych norm, zasadami objęte są nawet projekty etykiet.
Włochy
DOC. (Denominazione di origine controllata) – odpowiada francuskim AOC; obecnie często zastepowane oznaczeniem unijnym DOP., które dotyczy nie tylko win, ale i innych produktów spożywczych
D.O.C.G (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – takie oznaczenia posiadają wina włoskie najwyższej klasy, pochodzące z kontrolowanych i gwarantowanych rejonów uprawnych.
Niemcy
QmP (Qualitätswein mit Prädikat) – odpowiadające klasyfikacji AOC. Wśród niemieckich win z predykatem wyróżnić możemy następujące stopnie wina:
Kabinett – wina z podstawowego zbioru
Spatlese – wina zbierane min. 7 dni po pierwszym zbiorze, dojrzalsze, o cięższym moszczu
Auslese – wino robione z bardzo dojrzałych gro, które selekcjonuje się, odrzucając niedojrzałe bądź popsute grona, może być robione z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią
Beerenauslese – wina z mocno selekcjonowanych win porażonych szlachetną pleśnią.
TBZ, czyli Trockenbeerenauslese – wino wyprodukowane z bardzo mocno wyselekcjonowanych jagód winorośli, które porażone szlachetną pleśnią pozostawiono na krzakach do momenty, gdy zyskały odpowiedni stopień podsuszenia.
Eiswein – wyjątkowe wino robione z gron dotkniętych pierwszymi przymrozkami,
Podobne oznaczenia stosuje się w Austrii, Czechach, Słowacji i innych krajach środkowoeuropejskich
Portugalia/Hiszpania
DO (denominacion de Origen) – odpowiednik AOC
DOC-a – wina z określonego regionu, od lat utrzymujące wysoką jakość; ta kategoria początkowo była zarezerwowana wyłącznie dla win z regionu Rioja, obecnie obejmuje również Priorat i wina musujące Cava;
DO PAGO – To oznaczenie najwyższej jakości win hiszpańskich, które zarezerwowane jest dla najlepszych win z poszczególnych posiadłości, osiągających co roku bardzo wysoką jakość. Oznaczenie nie tyczy się całego regionu, ale konkretnej posiadłości i win.
Węgry
Minöségi bor – odpowiednik francuskiej AOC;
Különleges minöségi bor – wino jakościowe najwyższej jakości ze znakiem kontroli „Állami Ellenörzöjegy”, otrzymywane z dojrzałych lub pokrytych szlachetną pleśnią owoców, z zawartością alkoholu m.in. 13%, zawartości cukru m.in. 190g/l
DHC lub OEM – czyli oznaczenia Districtus Hungaricus Controllatus/ Oltalom Eredetmegjelöléssel – odpowiadają unijnym oznaczeniom takim jak włoskie DOP. (Denominazione di origine protetta), które dotyczy nie tylko win, ale i innych produktów spożywczych.